A kullancsok elleni védelemről

A kullancsok kisméretű paraziták, melyek a „gazdájuk” vérével táplálkoznak. Azon túlmenően, hogy csípésük fájdalmas, veszélyes betegségeket is átterjeszthetnek a gazdára (legyen az akár állat, akár ember).

A Foresto® új, egyszerű és kényelmes módja a kullancsok elleni védekezésnek. Nem kizárólag a kullancsok elpusztítása révén hat, hanem már azt is meggátolja, hogy a kullancsok egyáltalán megcsípjék az Ön kedvencét.

Hogyan tapadnak meg a kullancsok az Ön kedvencén, és hogyan szívnak vért attól?

Kullancsok házi kedvencein

 1. Amikor a kullancs megtapad az állaton, vért szív attól, miután átszúrja a bőr alatti vérerek falát, így az azokból kiszivárgó vér összegyűlik1.
 2. Hogy megakadályozza a vér megalvadását, a kullancs véralvadásgátló anyagot tartalmazó nyálat fecskendez az összegyűlt vérbe, hogy azt fel tudja szívni a belébe1.
 3. A kullancs nyálában olyan mikroorganizmusokat hordozhat, melyek súlyos betegségeket – többek között Lyme-kórt, anaplasmosist, ehrlichiosist és babesiosist – képesek okozni1.
 • A kullancsok a szabadban számos helyen, többek között erdős és füves területeken és parkokban élnek
 • A növényzettel érintkező kedvencek könnyen kullancsokat szedhetnek össze
 • A kullancsok több napon át a gazdán maradhatnak, de egyes betegségeket csaknem azonnal képesek arra átterjeszteni

Kullancsok házi kedvencein

 • Egyetlen kullancs rutinszerűen 3000 petét, sőt akár még 22 000 petét is rakhat2

1Drummond, R.: A kullancsok és amit tehetünk ellenük. 3. kiadás. Berkeley, CA. Wilderness Press; 2004.
2Sonenshine, D. E.: A kullancsok biológiája. 1. és 2. kötet. New York:Oxford University Press; 1991 és 1992.

Milyen veszélyt jelentenek a kullancsok az Ön kedvencére?

Amellett, hogy jelentős fájdalmat és kellemetlenséget okoznak, a kullancsok két ennél sokkal súlyosabb fenyegetést is jelentenek az Ön kedvencére:

 • A kullancsok a kedvenc állat vérével táplálkoznak. Súlyos kullancsfertőzöttség esetén az állat sok vért veszíthet, ami vérszegénységhez vezet
 • A kullancsok csípésük idején súlyos, akár végzetes kimenetelű betegségeket is átterjeszthetnek az állatra. A fertőzött kullancsok e betegségek kórokozóit csaknem azonnal átterjeszthetik az általuk megcsípett állatokra.
Kullancsfertőzés veszélyei, kullancsriasztó fontossága

A kullancsriasztó hatás fontossága

A Foresto® alkalmazásának egyik jelentős előnye, hogy erős repellens (riasztó) hatást fejt ki a macskával vagy a kutyával kapcsolatba kerülő kullancsokra. Ez fontos, mert – noha a Foresto® elpusztítja a kullancsokat – azok betegségterjesztő szerepe miatt még sokkal lényegesebb, hogy a kullancs eleve ne is csípje meg az Ön kedvencét.

A kullancscsípés meggátlásával megakadályozhatjuk, hogy a kullancs bármilyen betegségokozó mikroorganizmust beoltson a kedvenc állat vérébe.

Tudjon meg többet ezekről a betegségekről itt.

Hogyan tartja távol és pusztítja el a Foresto® a kullancsokat?

 • A kullancsok a kezelt állat szőrzetén és bőrén mászva felveszik a Foresto® hatóanyagainak kis mennyiségeit
 • Ez egy olyan elkerülési magatartást eredményez, melyet „forró talaj” hatásnak neveznek – mint például amikor mezítláb sétálunk a forró homokon –, emiatt a kullancs menekülni próbál
 • Röviddel ezután a kullancs megbénul és leesik az állatról, még mielőtt esélye lenne megtapadni azon vagy vért szívni attól
 • Ez „repellens” vagy „vérszívást gátló” hatás néven ismert
Kullancs ellen, kullancsfertőzés megelőzése a Foresto nyakörvvel

A Foresto® távol tartja és már azt megelőzően elpusztítja a legtöbb kullancsot, hogy azok megcsíphetnék az állatot, ezáltal csökkenti a betegségek terjesztésének kockázatát

Hogyan kell eltávolítani a kullancsot?

Sokan kullancsokat láthatnak kedvencükön, és nem tudják, hogy mit is kellene tenniük. Az ilyen helyzetben a legjobb megoldás az, ha a kullancsokat a lehető leghamarabb eltávolítjuk.

Ha a kedvenc állat testén már a Foresto® nyakörv felhelyezése előtt vannak kullancsok, ajánlatos azokat kézzel eltávolítani. A Foresto® nyakörv felhelyezése után az állat 48 órán belül védett lesz a kullancsokkal szemben.

Hogyan kell eltávolítani a kullancsot?
 1. Egy hegyes végű csipesszel vagy egy speciális kullancseltávolító eszközzel ragadjuk meg erősen a kullancs fejét a megtapadás helyén, a lehető legközelebb a bőrhöz.
 2. Lassú, egyenletes és erős húzással egyenes irányban húzzuk ki a kullancsot a bőrből. Egyes eszközök használatakor az eszköz körkörös csavaró mozgatását javasolják a kullancs kihúzása közben.
 3. A kullancs testét SOHA NE nyomjuk össze, mivel ilyenkor a még beágyazódott kullancs több nyálat fecskendezhet a kutyába / macskába.
 4. A kullancs eltávolítását követően a területet enyhén szappanos vízzel tisztítsuk meg.
 5. Ha a kullancs egy kis része leszakad, próbáljuk meg azt úgy eltávolítani, mint egy szilánkot.
 6. A kullancs eltávolítása után még néhány napon át figyelje meg az érintett területet. Ha bármilyen gyulladás jelentkezne, forduljon állatorvoshoz!